Soms kom je mensen in je leven tegen die je al heel lang kent, maar pas na jaren op mirakuleuze wijze de diepte mee in duikt. Herken je dat...........??
@Astrid Grootscholten Geboortefotografie, geboorte Delft

Zo mocht ik dat ervaren met Coen en Ellen. Na de MAVO ontmoette ik Ellen op het MBO, een heel lieve en rustige meid. Fijn in omgang en altijd geïnteresseerd in een ander. Al eerder ontmoette ik Ellen tijdens het handballen, maar echt goed kende ik haar niet. Na een schoolperiode van 4 jaar scheidden onze wegen en verloren we elkaar uit het oog. Vanuit de 'verte' verneem je zo nu en dan nog eens iets van elkaar en natuurlijk loop je elkaar soms tegen het lijf. Totdat ze mij belt om haar zwangerschap te fotograferen. Daar begint dit blog..... Lees je mee???

Een kindje ‘krijgen’ is fantastisch. Zodra je weet dat je een blauw streepje hebt geplast, begint je brein al met de meest heerlijke baby-fantasieën. Een roze of blauw loper wordt steeds verder voor je uitgerold. Je ziet jezelf al vol trots wandelen met een wolk van een baby in jouw gloednieuwe kinderwagen. Toch eindigt niet iedereen op die spreekwoordelijke roze wolk en onweert het soms heftig gedurende die 9 maanden zwangerschap. Er zijn bijvoorbeeld grote zorgen over de gezondheid van een kindje of vangt de geboorte véél eerder aan dan gepland of zijn er andere complicaties. Soms moet je zelfs denken aan het afbreken van een zwangerschap. Dit zijn zeer heftige keuzes; hoe kun je kiezen tussen twee kwaden….??

Dit overkwam ook Coen en Ellen. Samen met dochter Yfke (4) beleefden zij de vreugde van een kindje op komst en een broer of zus voor Yfke. De blijdschap was enorm, want na verschillende miskramen leek het met deze zwangerschap nu wel de goede kant op te gaan. Echter de vreugde was van zeer korte duur. Helaas stond ook deze zwangerschap op een hellend vlak…. De 20 weken echo liet zien dat de armpjes en beentjes van het kindje veel te kort waren. Andere afwijkingen waren nog onzeker. De verwachting was dat dit kindje maar enkele dagen te leven zou hebben na de geboorte. Het gevoel van verdriet en teleurstelling was onbeschrijflijk voor Coen en Ellen. Aan hen de afschuwelijke taak om een beslissing te nemen over dit nieuwe leven. Nieuw leven wat ze zo graag binnen hun gezin wensten. En dan is daar dochter Yfke. Hoe deel je deze weergaloze emoties met een meisje van 4 jaar? Hoe vertel je haar dat het verwachtte broertje of zusje er wel komt, maar dat ze er nooit mee zal spelen. Hoe deal je met zo een situatie waarbij emoties van onwetendheid, verdriet en pijn door je lijf gieren…..?!

 
"Een baby is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt….."


Inmiddels zit ik bij de ouders van Coen op de bank nadat we een zwangerschapssessie hebben gedaan. Jawel…. Ellen is inmiddels bijna 35 weken zwanger en ik mocht dit voor ze vastleggen. Het was een bijzondere ervaring om in het geboortedorp van Coen deze zwangerschap te kunnen fotograferen. We zijn namelijk in ’t Woudt; een schilderachtig dorpje omringd door weilanden en te vinden tussen de kernen Den Hoorn en De Lier. Coen zijn roots liggen in ’t Woudt en Ellen en Coen zijn in dit kerkdorp in het huwelijk getreden. Ook ligt hier hun overleden dochtertje Sterre begraven. Veel te vroeg van hen heen gegaan. Geboren bij 22 weken. We bezoeken haar grafje en op haar hurkjes ordent Yfke de kleine spulletjes te midden van een grote, roze ster waarop dochter Sterre wordt herdacht.
Astrid Grootscholten Geboortefotografe, Westland, zwangerschap, fotografie

 "Kijk de emotie aan en pak het beet........"

Het verdriet was intens en dat kan ik zien in de woonkamer waar ik een lekkere kop thee krijg van de moeder van Coen. Foto’s van Sterre staan sierlijk op het dressoir. Ik kan er niet omheen. Het zijn verschillende schattige lijstjes. Heel prettig om ze te zien voor mij als buitenstaander. De foto’s bieden namelijk ruimte voor een gesprek. Sterre hoort erbij als lid van het gezin; als dochter en kleindochter.

Wanneer we gaan zitten zie ik een oma met open blik en vochtige ogen die haar emoties laat zien. Met een fotoboek op haar schoot praat ze vol trots over haar overleden kleindochter. Ook Coen en Ellen praten heel openlijk over hun angsten en ervaringen rondom de geboorte van Sterre. Natuurlijk ervaren ze nu ook weer spanningen voor de komende bevalling, maar ik bemerk ook positiviteit en vertrouwen. Dochter Yfke hebben ze in alle openheid betrokken rondom de geboorte en het verlies van Sterre. Praten met elkaar over wat er is gebeurt, is key voor de verwerking van emoties. “In het begin was dat een zoektocht maar vanuit het ziekenhuis was er gelukkig hulp”, vertelt Ellen. Dat dát pittig is geweest dat spreekt voor zich. Maar wat zijn deze mensen op een bijzondere manier omgegaan met de situatie. Ik luister met open mond. Inmiddels heb ik enige ervaring met het zien en fotograferen van overleden baby’s en wat het op termijn met ouders doet. In veel gevallen stoeien koppels nog jaar na jaar met het verlies van hun overleden kind of kleinkind.  Praten over emoties is lastig en gemakkelijk om weg te stoppen. Maar eens komt de tijd dat 'stil' verdriet zich openbaart. De enige manier om ermee om te gaan is ze 'aan te kijken' en ze ‘beet te pakken’. Maar dat emoties en verdriet hier mogen zijn is wel zeer duidelijk en dat geeft mij moed. Moed om door te gaan met dit stukje fotografie naast de zwangerschap, geboorte en newborn.

Astrid Grootscholten Geboortefotografe, Westland, zwangerschap, fotografie2017-04-04 0004
Op de dag van de liefde..... op 14 februari jl. werd een prachtige zoon Thijs geboren. Thijs, naar verluidt "een geschenk van de Heer", doet zijn naam eer aan.  

Astrid Grootscholten Geboortefotografe, Westland, zwangerschap, fotografieAstrid Grootscholten Geboortefotografe, Westland, zwangerschap, fotografieAstrid Grootscholten Geboortefotografe, Westland, zwangerschap, fotografieAstrid Grootscholten Geboortefotografe, Westland, zwangerschap, fotografie
Inmiddels is Astrid naast haar werk als geboortefotograaf, werkzaam in het Reinier de Graafgasthuis in Delft als medisch fotograaf.
Met dit team biedt zij ouders van een overleden kindje steun en troost met het maken van waardevolle gezinsfoto’s. Beelden die de laatste herinnering van hún baby in leven houdt.