Mijn eerste ontmoeting met Nils en Nicole was al in het najaar van 2014 tijdens een event van een kraambureau. Wat toen zo bijzonder was, was het feit dat a.s. vader Nils heel duidelijk overtuigd was dat hij een geboortefotograaf wilde bij de geboorte van hun eerste kindje. Ik zie ze nog zitten bij mij thuis op de bank…. Op het gezicht van Nicole zie ik dat ze haar gedachten omtrent de a.s. geboorte probeert helder te krijgen. Het is natuurlijk ook heel lastig inschatten hoe je zult reageren wanneer jij je kindje op de wereld probeert te zetten. Oerkrachten omwikkeld met pijn in combinatie met een ‘vreemde’ fotograaf klinkt in eerste instantie best onwerkelijk, maar toch gebeurde het…. De geboorte van Fleur mocht ik vastleggen.

Op een zeker moment lieten Nils en Nicole mij weten dat Fleur een grote zus zou gaan worden. Dit keer bezocht ik het stel thuis om elkaar bij te praten. Hun tweede kindje werd verwacht op 27 juli 2016. Dit was wel midden in de zomervakantie. Na overleg werd Lobke Koppens onze back-up fotograaf. Natuurlijk hoopte ik de geboorte zelf te kunnen fotograferen, maar een geboorte laat zich nu eenmaal niet plannen.

Astrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Westland, Delft, Den Haag

Wanneer mijn vakantie nadert heb ik regelmatig contact met Nicole. Ze voelde zich op voorhand prima. De baby groeide goed en toch was ze onrustig, zo legde ze uit. Haar gedachten brachten haar regelmatig terug naar de geboorte van Fleur. Die was pittig met een OK bezoek als zoute nasmaak. Hoe lastig is het dan om die beelden voor even van je af te zetten en op een of andere manier ‘zen’ te blijven. Dochter Fleur zorgt natuurlijk wel voor de nodige afleiding en het mooie weer van deze zomer deden wonderen. Net voor onze vakantie ontmoette ik Nicole nogmaals. Ze vertelde dat ze lekker met verlof was gegaan en dat ze wat meer ‘rust’ kon vinden. Ze was bijna klaar voor haar tweede geboorte in de hoop dat ik er als geboortefotograaf bij zou kunnen zijn.

Tijdens de vakantie stuurden we zo af en toe een berichtje naar elkaar. Het kindje doet het uitstekend; tijdens mijn vakantie blijft het rustig in huize van Dijk.

De dagen in juli verstrijken en augustus meldt zich. Op dinsdag 2 augustus wordt de inleiding ingezet middels een ballonnetje. Dit is op het einde van de middag en in alle rust gaat Nicole weer huiswaarts. Mochten de weeën aanvangen of het ballonnetje eruit vallen, moeten ze contact opnemen met het ziekenhuis. Zelf besluit ik ook op tijd naar bed te gaan. Je weet maar nooit wat er in de nacht zoal kan gebeuren……

In de vroege ochtend van 3 augustus word ik gewekt door Nils. Nicole heeft goede weeën en ze gaan naar het ziekenhuis. Even na 05.00 uur parkeer ik mijn auto op de parkeerplaats bij het Reinier de Graaf gasthuis in Delft. In galop begeef ik mij via de spoedingang naar verloskamer 7. Aldaar zie ik Nicole volledig in haar bevallingskoker. De weeën doen hun werk en zetten ook op de gewenste manier door in tegenstelling tot bij haar eerste bevalling. Bij het aanbreken van de persdrang, stokte toen plots de weeënstorm en moest Nicole een overgroot deel van het persen op eigen kracht doen. Om dat een hels karwei te noemen is nog zacht uitgedrukt.

Nils vertelt dat Nicole vanochtend eigenlijk langer had willen wachten met bellen naar het ziekenhuis. Echter toen de verloskundige de ontsluiting bekeek, amper een half uur nadat ze op deze kamer kwam, had ze al 5 cm ontsluiting en een zeer weke baarmoedermond. Dit gaat niet lang meer duren, tipte de verpleegkundige. Een nieuw protocol in Delft laat weten dat voorafgaand aan de geboorte, op iedere kamer een couveuse moet staan. Deze werd dus ook nu binnen gebracht, just in case….

Nicole doet buitengewoon haar best. Voor mij is zeer opvallend dat ze in alle rust de weeën over zich heen laat komen. Nils staat naast haar bed en houdt haar hand vast. Om 05.45 uur worden de vliezen gebroken en heeft Nicole 6 cm ontsluiting. Weeën komen af en aan. Gelukkig wel met korte adempauzes. De verpleegster loopt even weg van de kamer. Zelf loop ik nog even naar het toilet. Maar de snelheid die de baby vervolgens aanneemt om naar buiten te komen, doet de verpleegkundige besluiten om mij van het toilet te roepen. “De baby komt eraan”, roept ze door de deur. De geboorte is in aantocht.

Astrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Westland, Delft, Den Haag

Na een eerste perswee instrueert de verloskundige Nicole dat ze moet zuchten. De hoofdje ‘staat’, zoals dat heet. Je lijf wil doorpersen, maar zuchten is de enige remedie om je onderkantje zo heel mogelijk te houden. Bij een tweede wee wordt om 06.17 uur het hoofdje geboren en vervolgens verwelkomen Nicole en Nils dochter Lieke Emma van Dijk. Wat een prachtige geboorte en hoe fijn is deze ervaring ten opzichte van de eerste keer. Nicole haar gezicht spreekt boekdelen….. woooowww. Magisch die eerste momenten van emoties op de gezichten van beiden ouders. Dit kun je bijna niet omschrijven, maar gelukkig liegen de beelden er niet om. Eerst de blikken van verbazing en onbegrip en daarna die van overweldigende liefde, blijdschap en dankbaarheid.

 

De korte navelstreng geeft een lichte beperking voor Nicole om Lieke goed vast te houden. De verloskundige vraagt Nicole of ze de navelstreng even vast wilt houden. Op die manier kun je het kloppen van de navelstreng nog voelen. Ietwat onwennig houdt ze de verbinding tussen haar en haar dochter vast. Daarna mag Nils die o zo belangrijke schakel tussen moeder en kind doorklieven. Ook deze momenten kan ik voor ze vastleggen. Niet snel daarna komt de placenta zonder enige moeite in zijn geheel naar buiten. Dit ziet er allemaal prima uit. Wat een opluchting.

Vervolgens mag Lieke proberen bij haar moeder aan de borst te drinken. Dit doet zij als een ervaren ontdekkingsreiziger. Zelf op zoek gaan naar de tepel; tevens een nieuwe werkwijze in dit ziekenhuis. En inderdaad Lieke heft zelf haar hoofdje op zoek naar de tepel van haar moeder. Wat een kracht heeft Moeder Natuur!

Astrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Delft, Den HaagAstrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Delft, Den Haag

Nicole is vrij snel bij haar positieven en zucht….. hèèè daar zijn we weer. Wat nu?? Ze is overmatig opgelucht dat dit kunstje is geklaard en uiteraard zeer content met haar behaalde resultaat. Haar ogen continue op haar kleine wonder gericht.

Nils en Nicole hebben de behoeften om snel hun familie te informeren. Als eerste wordt de moeder van Nicole gebeld die op grote zus Fleur past. Ze zijn maar wat nieuwsgierig hoe Fleur op haar baby zusje zal reageren. Ook de zus van Nicole en de broers en ouders van Nils worden op deze vroege ochtend wakker gebeld. Beiden kunnen niet breder glimlachen wanneer ze hun naaste familie op de hoogte brengen. Kippenvel!!

Nadat de familie weet van het baby nieuws wordt Lieke nagekeken en gewogen. 4.100 gram laat de weegschaal weten. Aan de buitenkant ziet Lieke er prima uit, zo zegt de verloskundige.

Astrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Delft, Den Haag

Net voor 08.00 uur komen oma en Fleur op kraamvisite. Fleur is nu 17 maanden oud en kijkt verrukt naar haar zusje. Wijzen, aaien en kusjes geven…. alsof het een Olympische sport is. Ze ziet er schattig uit met haar asblonde haartjes wat uit haar ogen wordt gehouden met een roze speldje. Ze draagt een lief, wit blouse jurkje en haar eerste, zacht leren stappertjes met gesp. Ze zet haar eerst stapjes langs banken en stoelen. Nog even en ze loopt los…. Ze is zo in de ban van de baby dat ze vergeet haar moeder een knuffel te geven. Ze hebben een mooie ballon bij zich met de tekst ‘baby girl’. Oma is ook bijzonder blij met haar nieuwste kleinkind en buitengewoon trots op haar dochter Nicole. Ik zie de opluchting op haar gezicht. Ze heeft vast heel erg mee geleefd de afgelopen weken en wellicht ook bepaalde spanningen bij Nicole bemerkt. Wat fijn dat we hier weer een ‘eind goed al goed story’ van kunnen maken. Als laatste wacht ik nog op de komst van de zus van Nicole. Zij en haar vriend waren zo snel als mogelijk naar Delft gaan rijden om baby Lieke te bewonderen. Wanneer ik deze ontmoeting heb weten vast te leggen, neem ik afscheid van dit beauty-gezin. Hun geluk is bezegeld.

Lieve Nils en Nicole, bedankt voor jullie uitnodiging om de geboorte van jullie tweede kindje te mogen vastleggen. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie gezin.

Veel lieve groeten,

Astrid

Astrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Delft, Den HaagAstrid Grootscholten Geboortefotografie, De Lier, Delft, Den Haag